Składniki:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 nieduża pietruszka
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • 0,7 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pęczek bazylii
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

 

Przygotowanie:

Na rozgrzanym w garnku maśle podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, tak aby była tylko zeszklona. Dorzuć czosnek podzielony na ćwiartki i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj pokrojone na cienkie krążki marchewki i pietruszkę. Co chwilę mieszając, smaż kilka minut.

Sparzone pomidory, obrane ze skórki pokrój na mniejsze części i usuń szypułki oraz gniazda z nasionami. Miąższ pokrój w kostkę i razem z powstałym sokiem dodaj do garnka z podsmażonymi warzywami. Smaż ok. 2 minuty.

Wlej gorący bulion i zagotuj na średnim ogniu. Dodaj sól i pieprz, cukier i oregano. Gotuj do momentu aż warzywa będą miękkie (ok. 20min). Dodaj część bazylii (kilka listków zostaw do dekoracji) i zblenduj. Po zmiksowaniu upewnij się, że zupa jest odpowiednio doprawiona – może brakować soli lub pieprzu. A jeśli wolisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do zupy chilli.

Zabiel zupę krem tzn. do śmietanki dodawaj stopniowo po łyżce zupy mieszając, następnie wlej do garnka i wymieszaj.

Zupę – krem podawaj podgrzaną, ozdobioną pozostałymi listkami bazylii. Świetnie smakuje z  serem mozzarella lub serem typu parmezan. Opcjonalnie możesz dodać pieczywo – pokrojona bagietka lub grzanki.

 

 

About the author : Aleksandra

Powiązane posty